Sunday, 12 January 2014

Second Interview - HSBC as Contact Centre

Kawan aku, Muadz call, katanya daripada duduk rumah tak buat apa-apa, jom apply kerja ni. Dia dapat iklan kerja ni dari Jobstreet. Dia apply terus dapat date interview. So aku pun try.

Lepas apply, tunggu jela.

Pada 1 February 2013, lepas hantar resume, aku dapat email ni.


Pihak HSBC dah terima resume/CV.
Dan pada 7 February 2013, aku dapat email ni pulak.



Pihak HSBC dah bagi date interview. Interview pada - 13 February 2013.
Dan mereka list kan barang-barang yang perlu dibawa semasa interview :)

10 February 2013.



Email ni adalah sebagai reminder. Ada interview 3 hari lagi.

Then, 12 February 2013.


Juga interview reminder. Dalam masa sehari atau dalam kata lainnya, ESOK KAU ADA INTERVIEW!

Hari Kejadian ( 13 February 2013)

Aku pergi mengikut alamat yang tertera.
Pergi dengan yakin jugak.
Sampai je agak ramai.
Rupa-rupanya itu adalah company Kelly Services.
Company ni urmmmm aku tak berapa pasti.
Tapi rasanya dia macam agen yang sediakan pekerja untuk company2 lain.
Maksudnya konon - HSBC perlukan pekerja. HSBC call Kelly dan perlukan 10 orang pekerja.
So, Kelly akan buat interview dan hantar pekerja ke HSBC. So, HSBC bayar Kelly. RASANYA LA. Aku pun tak pasti.

Oke berbalik pada cerita. Lepas sampai, akak kat kaunter tanya, aku under siapa?
Aku terpinga-pinga. Pastu bukak email, baru perasan, nama Syukri tu.
So aku kata Syukri rasanya. Akak tu kata tunggu sekejap.

Aku menunggu. Orang makin ramai. Syukri sampai, dia panggil aku + beberapa candidates under dia. Aku rasa ada dalam 6 orang masa tu.

Kami masuk 1 bilik. Dia bagi aku macam English test suruh buat. Aku buat. Lepas tu, Syukri datang semula + semak jawapan sama-sama. Lepas tu, Syukri tu terangkan pasal kerja ni. Next interview barulah interview betul2.. Tadi macam baru nak terangkan pape yang patut je. Dia suruh balik dan tunggu email dari dia. 

Aku pun balik.

Next entry : Real Interview from HSBC.

First Interview - AIASSM as Medical Underwriter

Convo - 21 October 2012.
Setelah beberapa bulan aku menganggur.

Pada 15 January 2013 tiba-tiba aku terima email ni.




Email ni daripada pekerja dari universiti aku. Rasanya dia hantar email ni kepada semua graduan dari pusat pengajian aku (yang ada kena mengena la kan).

Tak tau kenapa lepas baca email ni, aku terus hantar resume hari yang sama.

Selama ni aku just hantar resume + cari peluang kerja melalui Jobstreet semate-mate.
Dan nasib aku memang tak baik sebab langsung tak dipanggil interview.

Sampai sekarang! (Now : Jan 2014)

Oke berbalik kepada cerita, lepas hantar resume, esoknya terus aku dapat call untuk interview.
Speak in English. terabur jugak la sebab dah lame dok menganggur.

Dan petangnya aku terus terima email ni.


Yeayyy..terus dapat date interview. Dan aku pun get ready untuk interview.
Tips before pergi interview :
1. Make sure tau pasal company + jawatan yang dipohon.
2. Confident. Tapi jangan over confident.

PADA HARI KEJADIAN

1. Sampai-sampai je ramai giler candidates. Lebih kurang 80 orang. Cuak giler. Terus pilih tempat belakang sekali. Sebab dah penuh depan. Make sure datang awal.

2. Typing Test.
Setiap orang dipanggil mengikut giliran ke bilik yang ada komputer. 4 orang sekali panggil. Dalam bilik tu, kita akan type text/perenggan (in English). Computer ni tak boleh BACKSPACE once kite dah tekan SPACE. yeahhhh memang banyak gak salah sebab tak boleh undur ke belakang. tiba-tiba yang salah dah bertukar colour dah.hehe.

3. Exam.
Ada 3 section.
Yang pertama soalan objektif.
Yang kedua soalan subjektif + short esei.
Yang ketiga soalan BIOLOGY (hanya kepada student yang ambil Biology)
SEMUA IN ENGLISH.

4. Group Interview.
Ada 2 org interviewer.
Setiap kumpulan pula ada 8 orang.
Masuk2 je mereka terus suruh kenalkan diri. Semua 8 orang kami perkenalkan diri also in ENGLISH.
Lepas tu, ada sesi soal jawab. Ada beberapa orang yang bagitahu mereka sedang bekerja + datang interview untuk dapat kerja yang lebih baik, terus kena reject. Sebabnya, urmmm aku tak pasti. Maybe over confident. Tapi itu yang kami semua perasan. Selesai sesi ini, hampir separuh dari kami (lebih kurang 40 orang) dihantar pulang.

5. Masih Group Interview.
Ada 1 orang sahaja interviewer.
Setiap kumpulan pula ada 4 orang.
Sesi ini kami lebih ditanya mengenai masalah kat tempat kerja.
Macam mana nak tangani kerja yang banyak.
Kerja selepas office hour.
Bos yang banyak kerenah.
Kerja dalam team + team mates yang banyak kerenah.

Dan ditekankan tentang skop kerja. Jawatan ni memang kena mngadap komputer sentiasa. tak perlu jumpa client. Tapi memang stress.

6. Individual Interview.
Sepatutnya dalam jadual ada individual interview. Tapi masa tu dah pukul 7.30 malam.
Mereka suruh pulang. Dan just tunggu panggilan telefon. Aku tak konfident pun boleh dapat. Sebab agak ramai candidates.

Last but not least.
Aku tunggu panggilan telefon hampir 2 minggu. Walaupun dia janji hanya 1 minggu. Lepas 2 minggu, kawan yang sama-sama datang interview call dan bagitahu dia dapat kerja. Aku pulak mereka tak call.

So aku fahamla. aku tak dapat. keh3

Terima kasih kerana sudi membaca :)

Saturday, 11 January 2014

Internship - MVK

Sebelum aku cerita pengalaman interview, aku nak cerita pengalaman first time internship/ sesi praktical aku selama 3 bulan/ 12 minggu (semester last, sebelum convocation).

Bermula 2 Julai 2012 - 27 September 2012
Di Makmal Veterinar Kuantan

Pengalaman yang sangat best + berharga.

Minggu pertama 
Aku + beberapa pelajar praktikal ditempatkan di Makmal Bakteriologi sebagai 1 kumpulan.
Di bawah bimbingan Kak Khadijah.
Beliau sangat serius + tegas pada awalnya. Aku takut gilerr.
Setelah beberapa hari, barulah aku kenal beliau.
Sebenarnya sangat best belajar dengan beliau..Tak lokek ilmu.
Memang best!!

Minggu kedua - keempat
Kumpulan aku ditempatkan di Makmal Kesihatan Awam Veterinar (KAV).
Di bawah bimbingan En Aniran.
Beliau sangat lembut + baik + soft-spoken.
Ajar sesuatu memang bagus.
Dan hari2 aku bersemangat ke makmal beliau.
Antara orang terawal pulak tu. hehe :)

Minggu kelima - ketujuh
Minggu ni memang tersangatlah best.
Kami berada di Makmal Virologi.
En Kamarudin memang sempoi + terror habis pasal virus2 ni.
Aku memang rasa bangga + bertuah dapat belajar dengan beliau.

Minggu kelapan - kesepuluh
Minggu ini kami ditempatkan di Makmal Parasitologi.
Bagi aku, secara jujurnya, ini makmal yang paling tak best. hehe.
Tahla.tak tau ape kekurangannya. Mungkin sebab salah seorang yang berada dalam makmal tu/ Doctor Veterinar yang berada dalam makmal tu agak serius + selalu bagi assignment (sebenarnya bagus la kan) / kerja2 makmal yang terpaksa selalu bermain dengan najis. Hehe kena redha jela bila masuk makmal ni :)

Minggu kesebelas + kedua belas
Minggu last ni aku ditempatkan di Makmal Histologi.
Just main2 dengan organ + machine2 untuk buat slides.
Kena kerja keras sikit la untuk dapat slides yang perfecto.hehe.
Ini di bawah bimbingan Encik apetah-namanya (I'm so sorry).
But he's a very nice guy :)

Itu jela yang aku dapat simpulkan sebelum aku start cerita pengalaman interview aku yang sangat lah banyak. 
Haaaa aku convo pada 21 Oktober 2012 di UKM Bangi :)

Ok terima kasih kerana sudi membaca :)

First Entry

2014.
Tahun Baru.
Azam Baru.

Dan aku berazam untuk merakam setiap detik aku bersusah payah pergi setiap interview.
Setiap interview yang aku pergi memberi pengalaman yang sangat berbeza.

Pengalaman yang memberi kepuasan sebenarnya.

Bismillah..
Dengan ini, pada tarikh hari ini (11 January 2014) aku mulakan blog ini.
Harap dapat membantu sesiapa sahaja.

Terima kasih juga kerana sudi membaca :)